Tilbage til oversigten

Risikorådgiveren #02, februar 2025

Over halvdelen af landets kommuner er i risiko for oversvømmelser


Leder, af Thomas Harbo Sørensen

En ny kortlægning fra Kystdirektoratet viser, at over halvdelen af landets kommuner er i risiko for oversvømmelser fra vandløb, søer og hav.

Klimaforandringer med stigende vandstand og et vådere klima presser konstant vores samfund, og i fremtiden bliver det kun endnu værre.

De 25 risikoområder strækker sig i alt over 51 kommuner, der er i særlig risiko for oversvømmelser fra hav og vandløb.

I forvejen havde Kystdirektoratet udpeget 14 områder.

De 11 nye risikoområder, der er kommet til listen, er Rømø, den vestlige Limfjord, den østlige Limfjord, Mariager Fjord, Grenaa, Aarhus, Horsens, Gråsten, Roskilde Fjord, Himmelbjergsøerne og Arresø på Sjælland.

Derudover udvides området mellem Esbjerg og Fanø væsentligt til at inkludere et område i Hjerting – ligesom området mellem København og Køge Bugt udvides mod syd til nu at inkludere Strøby Egede.

Den nye risikovurdering adskiller sig fra de tidligere, idet de sociale konsekvenser af høje vandstande er blevet kvantificeret og nu indgår i vurderingen.

I det nye scenarie har man brugt bedre modelleringer til at vurdere risikoen, men man har også taget højde for, hvad det betyder for borgerne og for infrastrukturen, hvis og når der kommer en stormflod.

Flere steder end de udpegede vil få udfordringer, når den næste stormflod rammer. Vi befinder os i en ny virkelighed med alvorlige trusler fra stormfloder, der kommer langt hyppigere og med langt mere vand end tidligere.

Kystdirektoratet oplyser i en pressemeddelelse, at kommunerne i 2025 vil modtage mere detaljerede data og kort for risikoområderne, som tager højde for lokale forhold. Kommunerne vil med baggrund heri skulle udarbejde konkrete risikostyringsplaner, hvortil de vil få vejledning og sparring fra Kystdirektoratet.

I Danmark har vi hidtil bygget diger efter stormfloderne, men vi skal nu foran stormfloderne.

Kortet giver et tydeligt visuelt billede af, hvor bredt klimaet udfordrer vores infrastruktur på tværs af landet, og hvor mange steder der kræver handling for at holde vandet ude.

Den næste store udfordring bliver at finde økonomien til at tilpasse kommunernes infrastruktur – en opgave, der måske viser sig at være en endnu større kamp end at holde vandet ude af gaderne.

Risikostyringskoordinatorerne må være opmærksomme på denne eskalerende risiko for de kommunale ejendomme og arealer og indgå i lokale foraer for imødegåelse af trusler om oversvømmelser.

Tilbage til oversigten