Risikorådgiveren #05, maj 2025
Nationalt risikobillede
Leder, af Thomas Harbo Sørensen
Ministeren for Samfundssikkerhed og Beredskab har den 10. april 2025 præsenteret Nationalt Risikobillede 2025.
Nationalt Risikobillede 2025 er udarbejdet af Styrelsen for Samfundssikkerhed i tæt samarbejde med en meget lang række sektoransvarlige myndigheder og relevante forskningsinstitutioner.
Rapporten viser, at Danmark står over for det mest alvorlige risiko- og trusselsbillede i årtier. Det er især den skærpede sikkerhedspolitiske situation i Europa samt voldsommere og hyppigere vejrhændelser end tidligere, som er væsentlige årsager til det skærpede risiko- og trusselsbillede.
Nationalt Risikobillede 2025 opsummerer de største samfundsmæssige risici inden for de kommende år, som man vurderer, at statslige myndigheder, regioner og kommuner bør rette størst mulig opmærksomhed på i deres beredskabsplanlægning.
Risikobilledet beskriver 16 forskellige risici og trusler. Disse hændelsestyper omfatter både aktørdrevne og ikke-aktørdrevne trusler og risici, og spænder bl.a. over terrorhandlinger, cyberhændelser, smitsomme sygdomme, energimangel og oversvømmelser fra havet.
I forbindelse med udsendelsen har Minister for Samfundssikkerhed og Beredskab -Torsten Schack Pedersen - opfordret alle til at forholde sig til det nye trusselsbillede.
Samfundets basale funktioner skal kunne fungere også hvis der sker cyberangreb mod kritiske infrastruktur, strømafbrydelser eller oversvømmelser, så ministeren har opfordret kommunerne og regionerne til at efterse, om deres beredskabsplanlægning skal styrkes.
Med Nationalt Risikobillede 2025 har vi nu et opdateret samlet grundlag for beredskabsplanlægning, som kan sikre et robust Danmark, der er i stand til at håndtere fremtidens kriser. Risikobilledet kan blandt andet anvendes som grundlag for civil beredskabsplanlægning og som inspiration til risiko- og sårbarhedsanalyser og være udgangspunkt for øvelsesaktiviteter.
Nationalt Risikobillede 2025 er den fjerde udgave af risikobilledet. Den seneste udgave blev offentliggjort i 2022.
KL har kvitteret for opdateringen af det nationale trusselsbillede, men efterspørger hvilket trusselsniveau kommunerne skal kunne håndtere – og hvordan og hvor længe. I kommunerne er der behov for, at handlingsplaner vedrørende borgernes behov for ressourcer og andre ydelser i krisesituationer gøres mere konkrete Der er brug for at få præciseret, hvem der har ansvaret, hvis en borger får brug for hjemmehjælp, praktisk bistand eller hjælp med medicinhåndtering.
Danske Risikorådgivere bakker selvfølgelig op om initiativer til imødegåelse af trusler og ser frem til, at behov og krav om ydelser fra kommunerne og regionerne i krisesituationer gøres mere konkrete.