Tilbage til oversigten

Risikorådgiveren #09, oktober 2023

Kunstig intelligens


Leder, af Peter Oriat

Kære kolleger

Kunstig intelligens – også kaldet AI – er et værktøj i rivende udvikling.

På internettet har kunstig intelligens længe gjort vores færden nem og bekvem ved at sortere data og præsentere de allermest relevante sider, opslag og reklamer for lige netop det vi ønsker.

Kunstig intelligent refererer til evnen hos computere og maskiner til at udføre opgaver, der hidtil har krævet en menneskelig intelligens at udføre, såsom problemløsning, indlæring og beslutningstagen. Alle former for kunstig intelligens virker ved at analysere data, genkende mønstre og derpå skabe nye data, rådgivning eller opgaveløsning.

Nu er en ny type kunstig intelligens kommet til med helt nye muligheder og udfordringer. Generativ kunstig intelligens, som de nye typer modeller hører ind under, kan udføre langt mere komplekse opgaver på meget kort tid, fordi de har adgang til langt mere data.

Videnskabelig forskning, udvikling af ny medicin, afsløring af svindel, er nogle af de positive muligheder, som kunstig intelligens kan hjælpe os med.

Det er dog ikke alene rosenrøde fremtidsudsigter og håb, der er forbundet med kunstig intelligens. Den kan nemlig også bruges til at udrette skade og direkte være et værktøj for svindlere til at manipulere skriftligt materiale i alle former og formater og på få sekunder i stedet skabe tekst, lyd og billeder samt videomateriale, der til forveksling ligner den ægte vare.                       

Man kan opfordre folk til at være kritiske, men man kan ikke opfordre folk til aldring at stole på noget som helst fra nogen. Så mister vi al tillid. Der er derfor brug for regulering fra politisk side.

Forbrugerrådet Tænk har i samarbejde med Trygfonden nedsat en ekspertgruppe, der i løbet af efteråret vil fremkomme med en række anbefalinger til, hvordan vi som samfund bedst forebygger AI-baseret svindel.

Indtil der findes en lovgivning på området må vi være meget påpasselig med hvad vi deler om os selv både på sociale medier og med kunstig intelligens.

Kunstig intelligens og de udfordringer og risici det medfører, vil være hovedemne på Danske Risikorådgiveres årskonference i april 2024.

Tilbage til oversigten